Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/اصفهان مسئول سامانه ۳۱۱۳ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه در حال حاضر دو کد ۹ و ۵ سامانه ۳۱۱۳ پاسخگوی تماس‌های مردمی است، گفت: با همکاری شرکت مخابرات اصفهان و اضافه شدن کدهای جدید می‌توانیم در ۵ بخش مشاوره تخصصی، مشاوره بهداشت محیط، طب سنتی، سلامت روان و گزارش تخلفات و شکایات، پاسخگوی مردم باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آرش نجیمی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به راه اندازی سامانه ۳۱۱۳ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در اسفندماه سال گذشته و همزمان با شیوع کرونا، اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان جزو اولین دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود که سامانه ۳۱۱۳ را برای پاسخگویی به شهروندان و ارائه مشاوره و آموزش های تخصصی کرونا حتی پیش از راه اندازی سامانه ۴۰۳۰ وزارت بهداشت، فعال کرد.

وی با اشاره به ناشناخته بودن ویروس کرونا و سردرگمی مردم در آن برهه زمانی که باعث مراجعات زیاد آنها به مراکز درمانی می شد، راه اندازی این سامانه را ضروری دانست و افزود: سامانه ۳۱۱۳ در آن مقطع کمک زیادی کرد، اما پس از آن باتوجه به اینکه در اردیبهشت ماه با افت تعداد بیماران بستری روبرو شدیم و همچنین داوطلب بودن بیشتر کارشناسان این سامانه، هم تعداد تماس های مردمی و هم پاسخ دهی سامانه کاهش یافت.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به اوج گیری دوباره بیماری در خردادماه و ضرورت فعال کردن مشاوره و آموزش به شهروندان اشاره و تصریح کرد: با وجودی که در تابستان مشکلات زیرساختی داشتیم اما با همکاری شرکت مخابرات منطقه اصفهان، سامانه ۳۱۱۳ با حداکثر توان پاسخگوی تماس های شهروندان بود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر دو کد ۹ و ۵ سامانه ۳۱۱۳ پاسخگوی تماس های مردمی است، تصریح کرد: کد ۹ برای مشاوره های پزشکی و آموزش های بهداشتی و مباحث تخصصی کرونا درنظر گرفته شده که اعضای هیئت علمی، پزشکان و پرستاران از ۸ صبح تا ۱۱ شب پاسخگوی تماس های مردمی هستند. کد ۵ نیز برای طرح شکایات مردمی از تخلفات بهداشت محیط و یا رعایت نشدن پروتکل های بهداشتی درنظر گرفته شده که کارشناسان بهداشت محیط از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب آماده پاسخگویی به شهروندان هستند.

 نجیمی با تاکید براینکه نیازمند همکاری بیشتر شرکت مخابرات اصفهان و اضافه کردن خطوط پاسخگویی این سامانه هستیم، گفت: با اضافه شدن کدهای جدید می توانیم در ۵ بخش مشاوره تخصصی، مشاوره بهداشت محیط، طب سنتی، سلامت روان و گزارش تخلفات، پاسخگوی مردم باشیم.

وی همچنین از متصل شدن خطوط این سامانه به بخش های مختلفی همچون ادارات، شهرداری ها، اصناف و بانک ها خبر داد و تصریح کرد: با اتصال این بخش ها به سامانه ۳۱۱۳، گزارش ها و شکایات مردمی مستقیما به کارشناسان معرفی شده از سوی این بخش ها ارجاع داده می شود تا در اسرع وقت پاسخگوی شهروندان باشند.

مسئول سامانه ۳۱۱۳ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه در حال حاضر کد ۵ تخلفات بهداشت محیط را دریافت می کند، افزود: فعلا کارشناسان بهداشت محیط شکایات مردمی را دریافت و به بخش های مختلف برای پیگیری و پاسخگویی ارسال می کنند.

وی با اعلام اینکه سامانه ۳۱۱۳ روزانه پاسخگوی حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ تماس مردمی است، تاکید کرد: به محض فراهم شدن زیرساخت لازم و اختصاص سر شماره های جدید از سوی شرکت مخابرات اصفهان، ارتباط مستقیم با کارشناسان بخش های مختلف فراهم می شود.

نجیمی با بیان اینکه شرکت مخابرات اصفهان تاکنون در طراحی نرم افزار و پشتیبانی سامانه ۳۱۱۳ کمک زیادی کرده، خاطرنشان کرد: هم اکنون شیفت های سامانه آماده شده و با اختصاص سرشماره ها می توانیم ظرف کمتر از یک هفته ۵ کد مشاوره و پاسخگویی وارد مدار کنیم، به ویژه در بخش گزارش های مردمی که در حال حاضر فقط از طریق کارشناسان بهداشت محیط پیگیری می شود ولی با فراهم شدن زیرساخت های لازم مستقیما به کارشناسان هر بخش ارجاع و با توان بیشتری پیگیری می شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی کروناویروس همه باهم علیه کرونا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شرکت مخابرات اصفهان پاسخگوی تماس تماس های مردمی حال حاضر سامانه ۳۱۱۳ بهداشت محیط بخش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۲۹۱۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تا پایان سال در ۹۲ نقطه نیروگاه خورشیدی برای شهرک‌های صنعتی ایجاد می‌شود

در برنامه بالاتر موضوع تکمیل زیرساخت شهرک‌های صنعتی مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و نظرات مختلف بررسی شد. آقای ابراهیمی معاون فنی سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران و آقای ولی‌پور مدیرعامل شهرک صنعتی شمس آباد به سوالاتی پاسخ دادند.

ولی پور گفت: زیرساخت در شهرک صنعتی دو بخش است یک مورد زیرساخت‌هایی که متولی ایجاد آن شرکت شهرک‌های صنعتی است و مورد دیگر زیرساخت‌هایی است که توسط وزارتخانه‌های دیگر باید ایجاد شود. در دسته اول بر اساس برنامه ریزی ها، بخشی از زیرساخت‌هایی که تدوین شده اجرایی می‌شود و اگرچه کمبود‌هایی در این بخش وجود دارد، اما نظام‌مند است.

او افزود: عمده چالشی که در شهرک‌های صنعتی دارند در دسته دوم زیرساخت‌ها قرار دارد. به عنوان مثال در شهرک صنعتی شمس آباد، وزارت نیرو ۶۰۰ مگاوات تعهد داده است، اما بر اساس آخرین گزارش ظرفیت ایجاد شده در حدود ۲۵۰ مگاوات است. مشکل قطعی برق مهمترین مشکل شهرک‌های صنعتی است. سال گذشته قطعی برق‌های نظام‌مند که از اواسط خرداد آغاز می‌شود و تا اواخر شهریور ادامه دارد را دو روز در هفته تجربه کردیم.

این صنعتگر ادامه داد: در طی این چهارماه حدودا یک ماه شهرک‌های صنعتی نتوانستند فعالیت داشته باشند و در شهرکی مثل شمس آباد، هزینه پرداختی کارفرما به کارگرانی که به دلیل قطعی برق نتوانستند کار کنند، ۶۰۰ میلیارد تومان بود.

ابراهیمی گفت: قسمتی از تعهداتی که سازمان صنایع کوچک می‌تواند انجام دهد، بر اساس برنامه زمانبندی، نیاز واحد‌های صنعتی را برطرف کردیم. اما آن بخش از کار که به صورت مشترک باید اقداماتی انجام شود، تا میزان مطلوب فاصله داریم. ما ۸۶۰ شهرک و ناحیه صنعتی در کشور داریم. نیمی از این مقدار در گروه شهرک‌های تقاضا محور قرار دارند و زیرساخت‌های اولیه ایجاد شده است.

او ادامه داد: با توانیر ۱۲۴ تفاهم نامه در سطح کشور داریم که بر اساس آن ۵ هزار مگاوات به ظرفیت شهرک‌های صنعتی اضافه می‌شود. ۹.۲ هزار میلیارد تومان اعتباری بوده که در سال‌های گذشته برای تکمیل پست‌های برق پیش بینی شده بود؛ اما با توجه به تورم این پروژه‌ها سرمایه بیشتری نیاز دارند که در بودجه وزارتخانه‌ها نمیگنجد و به معنای دیگر بسیاری از خدمات این دستگاه‌ها به دلیل نبود اعتبار به عقب افتاده است.

ولی‌پور گفت: سهم بخش صنعت از مصرف آب کشور ۲ درصد است که لزوم آب شیرین هم نیست، اما سهم بخش کشاورزی ۹۸ درصد است. با ۱۵۰ لیتر آب در ثانیه که در اختیار شهرک صنعتی شمس آباد قرار گرفته ۴۵ هزار اشتغال ایجاد شده است.

ابراهیمی نیز در این باره گفت: به ازای هر لیتر آبی که در شهرک‌های صنعتی مصرف می‌شود در استان‌های مختلف کشور از ۵۰ تا بیش از ۱۰۰ مورد اشتغال زایی انجام می‌شود. البته صنایع بزرگ نیز با بهره گیری بازچرخانی آب باید نیاز خود را به حداقل برسانند.

او افزود: ۹۲ نقطه در کشور در مجاورت و داخل شهرک‌های صنعتی برای استقرار نیروگاه‌های خورشیدی پیشبینی کردیم. ۱۶ نقطه در هفت استان کشور و یک شهرک تخصصی را در برنامه داریم. برنامه ما این تا پایان سال این ۹۲ نقطه به شرایط واگذاری برسیم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • توسعه زیرساخت‌های مخابراتی، شرط تحقق شهر هوشمند
  • آغاز فعالیت سامانه ناپایدار همرفتی و وزش شدید باد از فردا
  • فعالیت بیش از ۱۷۰ ماما در مراکز بهداشتی استان یزد
  • سامانه بارشی مجدد دوشنبه در اصفهان فعال می‌شود
  • امروز، پایان مهلت پشت کنکوری‌ها برای تأیید سوابق تحصیلی
  • شرکت سهام عام پروژه مسیر توسعه مشارکت مردمی در تامین مالی زیرساخت‌های کشور
  • تا پایان سال در ۹۲ نقطه نیروگاه خورشیدی برای شهرک‌های صنعتی ایجاد می‌شود
  • تجلیل از پیشکسوتان فوتبال استان کرمان
  • تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی خریدهای شرکت مس با ایجاد سامانه استعلام قیمت
  • زیرساخت‌های لازم برای توانمند سازی معتادان متجاهر در استان کرمان وجود ندارد